Destanlar milletlerin ruh köküdür! Geçmişten bir iz olan destanlardan bugünler ve yarınlar için çıkarılacak önemli dersler vardır. Şüphesiz, Ergenekon bu necip millet için en derin anlamları ve en önemli gerçekleri asırlardır nesilden nesille bizlere ulaştırmıştır. Türkler, Çinlilerle yaptıkları bir savaşta mağlup olmuşlar, Yalnız dokuz kişi kurtulup ıssız dağlara çekilmişler, Dört yüz sene orada kaldıktan sonra bir kurdun öncülüğünde oradan çıkıp, Çinlilerin üzerine saldırmışlar ve dedelerinin öçlerini almışlardır. Dört asır kaldıkları yaylaya Ergenekon deniliyor ki, maden vatanı demektir. Türkler bu vadide özüne dönmüş, gücünü bulmuş, sözünü korumuştur.
Tam da bugün de kendisini çepeçevre saran demir dağları, tunç yürekleriyle eriten Türklerin geri dönüşüne çiçekler rengarenk açmış, ovalar yemyeşil taşmış, bolluk ve bereketin havası dünyayı sarmıştır.
Türk kültüründe Nevruz; doğuş, diriliş anlamına gelir. Aynı zamanda baharın başlangıcı sayılır ve bir takvim değişikliğini anlatır. Türk kültüründe Nevruz'un bir adı da Ergenekon'dur. En eski Türk kaynaklarından itibaren böyle bir kültüre sahip olduğumuz anlaşılmaktadır. Türk tarihinin her döneminde Nevruz varlığını devam ettirmiştir.
Cumhuriyetimizin kurucusu ve Türk milletinin 20. yüzyıldaki Ergenekon Destanı olan Kurtuluş Savaşı'nın Başkumandanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu gerçeği görmüş, ilk resmi nevruz bayramı kutlamalarını Ankara'da düzenletmiştir. Dahası ulu önder, ünlü ressam İbrahim Çallı'dan Ergenekon'dan çıkışımızı tasvir eden bir resim istemiş ve daha sonra bu resim kopyalanıp çoğaltılarak devletin kurumlarında sergilenmiştir. Çünkü emanet ettiği Cumhuriyet, Ergenekon'dan yeniden çıkılarak kurulmuştur. Bizlere düşen görev de atamızın bıraktığı sancağı devralıp bizi biz yapanların başında gelen nevruzu yaşayıp yaşatmaktır. Zira Nevruz; kökleri maziden atiye, vatanı Adriyatik'ten Çin'e uzanan bir milletin yeniden dirilişidir! Nevruz; huzuru, refahı, barışı ve adaleti isteyen Türklerin kutlu serzenişidir
Ticaret Borsası Başkanı Abdullah DENİZ, Gençlik İl Müdürlüğü Gençlik Liderleri Ozan CANPOLAT, Nurullah GÜL, Olcay TAŞKIN , Ferhat Saygın ÖZTÜRK ve Çanakkale İli Bölgesi Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği Folkor Ekibi Rıdvan YÜCE, Ahmet SÜLÜN, Mehmet UÇAR, Remzi CAN, Hasan Hüseyin YILMAZ ve Şaban ERTÜRK'ün katılımlarıyla bizlerde kurumumuzda nevruzu kutlamış bulunmaktayız.
PROGRAMIMIZ...
1-Bir dakikalık saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşımızın okunması,
2-Folklor ekibi gösterisi, ( Çanakkale İli Bölgesi Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği)
3- Türklerin Ergenekon’dan çıkışını temsilen demir dövülmesi,
4- Nevruz ateşinin yakılması,
5- Çuval yarışmasının düzenlenmesi,
6- Kaşıkta yumurta taşıma yarışmasının düzenlenmesi,
7- Mendil kapma yarışmasının düzenlenmesi,
8- Halat çekme yarışmasının düzenlenmesi,
9- Yiyecek ikramında bulunulması,
10- Eğitim Uzmanı İbrahim ÖZENÇ tarafından dua edilmesi,
11- Kapanış olarak gerçekleşmiştir.